Șnur galben de pionier – Comandant de detașament

Autor Cucheiadegat

5 February 2015 Propaganda Scoala 1 Comentariu

La data de 18 iunie 1970 Consiliul de Miniştri aproba:  “Regulamentul privind descrierea şi portul uniformei de către comandanţii de pionieri şi activiştii Organizaţiei Pionierilor din Republica Socialistă România”. Acest regulament a funcţionat de la data de 1 noiembrie 1970 până în 1989, dar a fost abrogat abia prin Hotărârea numărul 735 din 1997.  Conform acestui regulament: “Şnurul de grad se fixează cu un capăt de epoletul stîng, iar cu celălalt de nasturele de la buzunarul de pe aceeaşi parte a pieptului.”

Pentru adunarea detaşamentului se respecta următorul protocol:

Când acţiunea se desfasura în clasă pionierii se aliniau în şiruri dispuse în linie dreaptă în intervalele dintre bănci. Fiecare şir era compus din membrii unei grupe, în frunte cu comandantul.

Când ceremonialul se desfăşura într-un spaţiu mai larg aşezarea se făcea în careu, pe grupe. În această formaţie pionierii comandanţi de grupe se aflau în faţă şi la mijlocul grupei, iar ceilanţi pionieri erau aranjaţi în linie în ordinea înălţimii.

În faţa detaşamentului sau pe latura deschisă a careului se afla pionierul comandant al detaşamentului, comandantul-instructor şi instructorul utecist, iar în flancul drept trompetistul şi toboşarul. Pionierii port-drapele se aflau în afara careului, având asupra lor cele două drapele.

 

Galerie(clic pe săgeți pentru a vedea toate imaginile):

 

Latest Comments
  1. Elisa

Lasă un mesaj

Adresa de email nu va fi afișată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *